Matematyka
wikla12
2017-12-29 03:56:09
Podane wyrażenia przedstaw w postaci sum algebraicznych (k+2)²= (4a-b)²= (3x-y)²= (x+0.5)²=
Odpowiedź
joanna0409
2017-12-29 08:20:53

[latex](k+2)^{2}=k^{2}+2*k*2+2^{2}=k^{2}+4k+4\ \ (4a-b)^{2}=(4a)^{2}-2*4a*b+b^{2}=16a^{2}-8ab+b^{2}\ \ (3x-y)^{2}=(3x)^{2}-2*3x*y+y^{2}=9x^{2}-6xy+y^{2}\ \ (x+frac{1}{2})^{2}=x^{2}+2*x*frac{1}{2}+(frac{1}{2})^{2}=x^{2}+x+frac{1}{4}[/latex]

tłuczek
2017-12-29 08:22:08

Chodzi o pozbycie się nawiasów zgodnie ze wzorem: dla dodawania: [latex](a+b)^2=a^2+2ab+b^2[/latex] dla odejmowania: [latex](a-b)^2=a^2-2ab+b^2[/latex] A więc: [latex](k+2)^2=k^2+2*k*2+2^2=k^2+4k+4 \ (4a-b)^2=(4a)^2-2*4a*b+b^2=16a^2-8ab+b^2 \ (3x-y)^2=(3x)^2-2*3x*y+y^2=9x^2-6xy+y^2 \ (x+0,5)^2=x^2+2*x*0,5+0,5^2=x^2+ x+0,25[/latex]

Dodaj swoją odpowiedź