Matematyka
krzysiek222
2017-06-23 21:28:59
Rozwiążecie mi ten przykład? Plis
Odpowiedź
grosik1991
2017-06-24 01:56:10

Z tego logarytmu można odczytać, że liczbę [latex] frac{1}{8} [/latex] podniesiono do potęgi [latex] frac{1}{3} [/latex] i otrzymano x². Zapiszmy to: [latex] (frac{1}{8})^{ frac{1}{3} } = x^{2} [/latex] [latex] sqrt[3]{ frac{1}{8} } = x^{2} [/latex] [latex] frac{1}{2} = x^{2} [/latex] [latex]x = sqrt{ frac{1}{2} } = frac{1}{ sqrt{2} } = frac{ sqrt{2} }{2} [/latex]

Dodaj swoją odpowiedź